Projekcijom dokumentarnog filma The Cleaners otvara se sajam poslova Job Fair

  • 7. Svibanj 2019. 09:00

Redatelji filma Moritz Riesewieck i Hans Block 14. svibnja dolaze na FER
Tko kontrolira ono što vidimo ili mislimo da vidimo u digitalnom prostoru? Dokumentarni film The Cleaners uvest će vas u nepoznatu industriju digitalnog čišćenja, u skriveni Treći svijet petorice moderatora sadržaja koji rade u glavnom gradu Filipina, Manili. Angažirani od korporacija iz Silicon Valleyja, odgovornost čistača je filtriranje i brisanje neprikladnog sadržaja. Četrnaesti sajam poslova Job Fair službeno će se otvoriti 14. svibnja u 19 sati projekcijom dokumentarnog filma The Cleaners (2018.) i razgovorom s redateljima filma na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u dvorani D1. Moritz Riesewieck i Hans Block istaknuli su kako su dokumentarnim prvijencem htjeli prikazati drugu stranu priče, priču digitalnog prostora u kojem milijarda ljudi diljem svijeta svakodnevno sudjeluje - skrivenu eksploataciju tisuće mladih radnika i tiho kritičko razmišljanje.
 
Sloboda govora ne smije imati samo dvije opcije: brisanje i ignoriranje
 Tipični čistač svakodnevno mora pregledati i ocijeniti na tisuće uznemirujućih fotografija i video zapisa, što postupno razara njihovo psihičko zdravlje. Čistači se često susreću i sa sadržajem kojeg vlade pojedinih država smatraju neprikladnim, ako im u tom trenutku objavljeni sadržaj ne odgovara. Dokumentarcem smo htjeli stimulirati debatu koja se trebala dogoditi ranije. Nakon skoro petnaest godina, društvene mreže su postale snažan i opasan alat koji je sposoban podijeliti društva, istaknuli su redatelji. The Cleaners usmjerava pozornost na budućnost društva, na odgovornost, na utjecaj političkih događaja i na pitanje demokracije i slobode govora. Projekcija filma The Cleaners je besplatna, ali je za gledanje ovog insajderskog dokumentarca potrebna ulaznica koju možete skinuti putem Entrio sustava.

115 vrhunskih poduzeća na Job Fairu
Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva 15. i 16. svibnja ugostit će 115 domaćih, regionalnih i inozemnih tehnoloških poduzeća. Cilj sajma je upoznati hrvatske studente s mogućnostima zapošljavanja, razvojem karijere u Hrvatskoj i inozemstvu te ih povezati s uspješnim poduzećima. Osim poslova i praksi, organizatori najvećeg sajma poslova za studente su pripremili dvadeset i tri stručna predavanja, devet radionica i Loosen up party u KSET-u na kojem će posjetitelji na kraju prvog dana sajma imati priliku razgovarati s predstavnicima poduzeća te odigrati kviz.