Znamo kako možete osigurati prolazak u uži krug na razgovoru za posao!

  • 12. Svibanj 2019. 10:00

Na svakom razgovoru za posao postoje pitanja i odgovori koji su ključni za prolazak u uži krug. Zato smo pripremili nekoliko pitanja i obrazloženja koja poslodavci ponavljaju, nakon što smo razgovarali sa studentima koji su svoj cilj ispunili!

Recite mi nešto o sebi
U 99% slučajeva ovo će biti prvo pitanje. U odgovoru navedite informacije iz životopisa, odnosno usmjerite se na obrazovanje i radno iskustvo. Ako ste se aktivno bavili sportom, osvajali nagrade ili volontirali - spomenite to! Odgovor ne bi trebao trajati duže od tri minute. Poslodavac traži samouvjerenost, strast, entuzijazam. 

Koje su vaše vrline?
Poslodavac želi znati podudaraju li se vaše vrline s potrebama poduzeća. Najbolji način na koji možete odgovoriti je da povežete znanja, osobine i vještine koje imate s onim što se od vas očekuje na radnoj poziciji. Ako se prijavljujete za posao u laboratoriju u kojem ćete raditi sami ili s još jednom osobom, poslodavcu ništa ne znači ako kažete da ste komunikativna i društvena osoba. Spomenite da ste uredni, pedantni i precizni.

Vrlo sam radišan i pedantan. Kad radim na nekom projektu nije mi cilj završiti do određenog roka, nego par dana prije. Prošle godine sam dobio povišicu jer sam 2 projekta završio uspješno prije vremena, ispričao nam je Luka, 22 godine. 

Koje su vaše mane?
Poslodavac želi vidjeti možete li svoje mane identificirati i nastojite li ih ispraviti. U odgovoru nikako ne bi trebali ciljati na karakterne mane - jer se one uglavnom ne mogu promijeniti. Cilj ovog odgovora je da negativno prikažete kao pozitivno.

Obraćam veliku pozornost na detalje i volim se na sve načine uvjeriti da sve ide onako kako treba i zbog toga mi se jednom prilikom dogodilo da nisam uspjela predati zadatak do roka. Nakon toga sam se posvetila boljoj organizaciji vremena i sve daljnje zadatke sam predala na vrijeme, istaknula je Ana, 20 godina.

Zašto bi baš vas trebali zaposliti?
Najbitnije  je  dobro proučiti  oglas  i vidjeti  koje  vas  osobine  i  vještine  čine  najboljim  kandidatom za  tu  poziciju.  Fokusirajte  se  na  jednu  ili  dvije  vrline  koje posjedujete, a  koje je  teže pronaći. Istaknite kako ste jedinstveni kandidat te na kvalitete koje ste spomenuli u životopisu.

Pitanje o plaći
Istražite kolika je plaća na određenoj poziciji u poduzeću u kojemu želite raditi i koja je plaća u drugim poduzećima. Izračunajte tada srednju vrijednost. Možete se uvijek informirati o plaći kod osobe koja je radila na toj poziciji. Dok  ste  još na početku selekcijskog procesa, nemojte prvi započinjati temu, ali ako ste prošli nekoliko selekcijskih krugova - možete pitati.

Gdje se vidite za pet godina?
Ovim pitanjem poslodavac želi vidjeti smatrate li poziciju samo prolaznim poslom ili se mislite  na duže vrijeme zadržati u poduzeću. Prije intervjua provjerite koji bi bio logičan put  napredovanja. No najbolje je da spomenete kako se sada vidite na toj poziciji za koju se prijavljujete, da želite kroz godine steći iskustvo te da se nadate da ćete tako i napredovati.

Primjer proaktivnog rješenja problema 
Najbolji način odabira najvažnijih elemenata vašeg životopisa je da ispričate priču o svakom postignuću koji ste naveli. Za potrebe prepričavanja simulirajte specifičan problem, akciju koju ste poduzeli i rezultat koji ste ostvarili (tzv. PAR metoda). Nju primjenjujte i kod ostalih odgovora kako bi dali primjer vaše vještine i neke osobine.

Što znate o našem poduzeću?
S ovim pitanjem se provjerava jeste li istraživali poduzeće, a s time jeste li ozbiljni oko prijave za radno mjesto. Istražite proizvode i usluge poduzeća, povijest, po čemu su poznati, koje nagrade su dobili, kada i zašto su zadnji put bili u medijima i slične informacije.

Kako podnosite promjene i stres?
Tipično pitanje kojim se provjerava možete li se nositi s promjenama. Navedite primjere jedne takve situacije iz prijašnjeg radnog iskustva, kako bi budući poslodavci znali mogu li vas premještati u odjele s obzirom na potrebe poduzeća. 

Bili ste na intervjuu i postavili su vam zanimljivo ili čudno pitanje? Podijelite ga s nama koristeći službeni #jobfair19 na svojim društvenim mrežama i upozorite svoje kolege na moguće situacije!

Job Fair sajam spaja vrhunske hrvatske studente i najbolja tehnološka poduzeća u regiji i inozemstvu 15. i 16. svibnja na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Za više informacija pratite našu internetsku stranicu, Facebook stranicu i Instagram profil.