Time to shine - baza životopisa za 15. Job Fair službeno je otvorena!

  • 2. Ožujak 2020. 12:00

Pripremi se - lov na karijere uskoro počinje! Ovogodišnji Job Fair, koji će se održati 13. i 14. svibnja na  Fakultetu elektrotehnike i računarstva, donosi mnogo poslovnih prilika - a u lov na njih možeš krenuti već sada, ubacivanjem svog životopisa u bazu, koja je sada službeno otvorena. Pripremi se na vrijeme i pročitaj savjete kojima možeš dotjerati svoj CV, istaknuti se u mnoštvu i osigurati sebi priliku za zaposlenje.

Kako do posla jednim klikom?
U razgovoru s poduzećima koja su sudjelovala na prošlogodišnjem Job Fairu, saznali smo koje je informacije važno naglasiti, kako pojedine sadržaje treba strukturirati i što je bitno prilikom prezentacije osobnih vještina i znanja. Sve to i više, čeka vas u nastavku!

Svaki početak je težak
Prilikom izrade životopisa, sigurno se pitaš koji sadržaj uključiti, a koji isključiti. Važno je napisati svoj obrazovni i poslovni timeline, u kojem je dobro istaknuti početak svog obrazovanja na fakultetu te koji ste smjer. Nadalje, poduzeća navode kako je poželjno navesti radno iskustvo (plaćeno ili volontersko), budući da posao uz fakultet može biti dobar pokazatelj radnih navika. Prvenstveno, ako imaš  iskustvo u struci možeš navesti i zadatke na poslovima, a ako si bez relevantnog iskustva možeš navesti ostale poslove ili - ako imaš više volonterskog iskustva - možeš volontiranje izdvojiti kao zasebnu kategoriju. Priloži i svoju profesionalnu fotografiju, kako bi te poslodavci prepoznali među stotinama studenata koji su predali svoj životopis i sjetili se da su upravo s tobom razgovarali na Job Fairu.

Vizualni izgled odraz je truda
Iako je fokus poslodavaca primarno na sadržaju životopisa, mnogi su istaknuli kako su dokumenti s iscrpno nabrojenim informacijama zahtjevni za čitanje. Strukturirani životopisi s istaknutim informacijama koje smatraš najvažnijima za vlastitu prezentaciju pomažu čitatelju kako bi prepoznao tvoje kvalitete. Na taj način ga možeš zainteresirati da nastavi čitati dalje. Također, životopisi s gramatičkim i pravopisnim greškama ostavljaju loš dojam. Provjeri svoj životopis koristeći digitalni pravopis ili alat ispravi.me. Ako napraviš životopis kojem je jednostavno pratiti slijed i pritom u kratkom, jasnom i gramatički ispravnom sadržaju predstaviš svoje vrline, zasigurno ćeš povećati svoje šanse za ulazak u selekcijski postupak.

Poredak ističe i pokazuje napredak
U slobodno vrijeme razvijaš svoje vještine i znanja? Pokažite to i na svojem životopisu! Poslodavcima je drago kada istakneš vještinu koju posjeduješ i objasniš ju iskustvom kojeg imaš. Isto tako je, navođenjem zadnjeg obavljenog posla kao prvog po redu, poslodavcu pokazuješ ažurne informacije o sebi koje su najčešće i najrelevantnije. Kratki opis zadataka ili postignuća na radnom mjestu u formi natuknica najbolji je način da predočiš iskustvo i time pokažeš napredak naspram prošlih poslova. 

Što pobjeđuje i najbolji CV?
Životopis je važan za predselekcijsku fazu. Strukturirani životopis, bez gramatičkih grešaka i vizualno atraktivan i uredan, utječe na tvoj pozitivni dojam kod poslodavca. No, vrlo je bitno i tvoje predstavljanje na Job Fairu. Upoznavanje uživo trenutak je u kojem možeš ostaviti jako dobar prvi dojam.

Životopisi koji se pohrane u bazu prije i za vrijeme trajanja sajma omogućit će dobivanje jedinstvenog QR koda koji će služiti kao posjetnica za predstavljanje poslodavcima tijekom lova na karijere. Sve QR kodove koje poslodavci skeniraju tijekom sajma, olakšat će im pronalazak životopisa studenata s kojima su razgovarali. Skenirani kod koji dobiješ predajom životopisa u bazu povećavaju ti pretpoznatljivost među željenim poslodavcima, kao i šansu za dobivanjem željenog posla ili prakse.

Podijelite tajnu i pomozite kolegama!
Svoj životopis studenti FER-a mogu poslati na provjeru na e-poštu: careers@fer.hr i pripremiti se na vrijeme za petnaesti Job Fair. Pomozi svojim prijateljima, podijeli s njima ove korisne savjete na svojim društvenim mrežama koristeći službeni hashtag #jobfair20.

Za više informacija prati našu internetsku stranicu, Facebook stranicu i Instagram profil. #jobfair20 organiziraju FER, Centar karijera FER-a, Savez studenata FER-a (SS FER) i Klub studenata elektrotehnike (KSET).