Najčešće greške prilikom pisanja životopisa

  • 29. Ožujak 2018. 16:48

Životopis je često prvi susret poslodavca s kandidatom za posao te je zbog toga bitno ostaviti dobar dojam.
Jako je važno da on bude jasan, točan i upečatljiv kako bi te poslodavci uopće smatrali potencijalnim kandidatom za otvorenu poziciju. Kao pomoć, donosimo ti četiri najčešće greške koje treba izbjeći pri pisanju životopisa.

Previše teksta
Poslodavci zaprimaju velik broj životopisa. To znači da u većini slučajeva jednom ne posvete više od nekoliko sekundi. Ako ima previše teksta, važne će se informacije izgubiti u moru nevažnih, a poslodavac možda neće uočiti tvoje najbolje kvalitete. Zbog toga je bolje napisati manje teksta, pregledno ga organizirati i istaknuti najvažnije informacije.

Univerzalni životopis
Dobro je imati spremljen životopis sa svim svojim iskustvom i sposobnostima, no taj ne šalješ potencijalnom poslodavcu. Za svaki posao treba izdvojiti drugačije elemente tog životopisa i složiti novi, sastavljen od podataka relevantnih za tu poziciju. Isto kao i motivacijsko pismo, takav „personalizirani“ životopis pokazuje da razumiješ što točno poslodavac nudi i traži.

Neprofesionalnost
Iako fotografija nije obvezna, dobro ju je priložiti s obzirom na to da se lica često pamte lakše nego imena. Ipak, nemoj dopustiti da te poslodavac zapamti po neprofesionalnoj fotografiji poput selfija s plaže.
Tvoja bi fotografija, kao i ostatak životopisa, trebala prikazati tvoju profesionalnost, tako da je poželjno da to bude službena fotografija, kao za dokumente.
Isto vrijedi i za email adresu. Nemoj ostaviti adresu iz osnovne škole poput
mawa123456678@gmail.com, već je poželjno imati adresu oblika ime.prezime@gmail.com.

Pravopisne i gramatičke pogreške
Čak i ako se prijavljuješ za poziciju na kojoj pismeno izražavanje nije najvažnije, pogreške u životopisu pokazuju nemar kakav ni jedan poslodavac ne želi. Nemoj potpuno vjerovati ni programima za ispravljanje grešaka. Pametno je životopis dati i prijatelju da ga pročita i ukaže ti na eventualne pravopisne pogreške.

Napiši životopis izbjegavajući ove pogreške, ako studiraš na FER-u pošalji ga na careers@fer.hr na provjeru i pripremi ga na vrijeme za ovogodišnji Job Fair jer bazu životopisa otvaramo uskoro.