Kako se informirati o poduzeću?

  • 21. Svibanj 2018. 12:11

U današnje doba ne postoji dobra isprika za neinformiranost. Kako za sve ostalo, ovo vrijedi i za informiranje o poduzeću bez obzira jesi li tek u fazi teoretskog istraživanja ili već imaš dogovoren razgovor za posao. Kako bismo ti pomogli, donosimo ti pet savjeta za informiranje o poduzeću koje te zanima.

Google
Najjednostavniji početak je potražiti poduzeće na Googleu. Tako možeš pronaći njihove društvene mreže, službenu stranicu kao i članke pisane o poduzeću. Istraživanje ovih različitih izvora može ti pomoću usporediti kako se poduzeće samo predstavlja s onim kako ga ostali prikazuju.

Glassdoor
Izvori poput Glassdoora nude ti pregršt informacija uključujući mišljenja (bivših) zaposlenika. To svakako može biti korisno no imaj na umu da je sve to subjektivno, a i sami znamo da povratne informacije ostavljamo gotovo isključivo kad smo iznimno (ne)zadovoljni.

Društvene mreže
Danas većina poduzeća ima Facebook, Twitter, LinkedIn, te ponekad svoj blog. Osim što te ovi izvori mogu informirati o ponudama za posao, mogu te informirati i o samom poduzeću. Ovdje možeš pronaći njihove projekte, proizvode ukoliko ih imaju, a često i doznati nešto o njihovom načinu rada, ciljevima i svjetonazorima.

Razgovor s poznanicima
Ukoliko već poznaješ nekoga tko je radio za to poduzeće, razgovor s njima može ti puno otkriti o tom radnom okruženju. Čak i ako misliš da ne znaš nikog takvog, dobro je provjeriti na LinkedInu jer možda se baš iznenadiš i doznaš da je netko od tvojih poznanika već radio za njih.

Razgovor s poslodavcima/zaposlenicima
Osim s poznanicima, možeš razgovarati i s osobama koje ti vode razgovor za posao. Na većini razgovora za posao pitaju te imaš li ti kakvih pitanja za njih. Upravo to može biti savršena prilika da pitaš što se njima (ne) sviđa u tom poduzeću, po čemu se to radno mjesto razlikuje od nekih drugih i slično. 

Osim na samom razgovoru za posao, dobra prilika su i sajmovi poslova poput Job Faira. Prouči koja poduzeća dolaze na Job Fair ove godine, informiraj se o njima te pripremi pitanja koja ćeš imati priliku postaviti na predavanjima i štandovima ovogodišnjeg Job Faira.