Izbrusite životopis s 5 pobjedničkih savjeta!

  • 18. Travanj 2019. 12:00

Životopis je ulaznica koja otvara vrata i osigurava razgovor za posao. Nakon što dobro pročitate oglas i shvatite što se od vas traži, sastavite životopis koji će biti prilagođen radnom mjestu na koje se prijavljujete. Kvalitetan životopis će se, ovisno o poziciji za koju se prijavljujete, razlikovati i sadržavat će drugačije detalje. Svaki posao zahtijeva različite vještine i znanja - zato razmislite što ćete uključiti u životopis. Zašto? Sa životopisom ćete poslodavcu pokazati da ste vi najbolji izbor za radno mjesto. Ovo su naši savjeti kako možete poboljšati svoj životopis, nadamo se da će vam koristiti.

Recite sve u dvije stranice
Znate li da poslodavci u prosjeku posvete jednu minutu na čitanje životopisa? Preporučujemo da studentski životopis ne prelazi više od dvije stranice. Izradite svoju formu životopisa. Tako ćete poslodavcu pokazati trud, kreativnost i istaknuti se. Cilj je navesti bitne informacije u kratkim i jasnim natuknicama kako bi poslodavac brže prepoznao vaše vještine, znanja i iskustva, a da pritom ne izgubi interes za čitanjem. Naslov životopisa neka bude vaše ime i prezime, a šaljite ga u PDF formatu kako bi bio jednostavniji za čitanje. 

Europass je koristan za izradu životopisa, no sistematizirane elemente životopisa poželjno je presložiti u novi, vlastiti oblik. Predlažemo da ime dokumenta bude: Ime-Prezime-CV.pdf.

Razdvojite privatno i poslovno
Navedite svoje osobne podatke: adresu stanovanja, elektroničku poštu, kontakt broj. Ako imate portfelj radova ili ih čuvate na GitHub-u, korisno je navesti poveznicu kako bi poslodavac lakše pristupio potrebnim materijalima. Uz GitHub sve popularniji i učinkovitiji je LinkedIn. Ako ga redovito ažurirate, obavezno ga linkajte u životopisu kako bi poslodavac još jednostavnije imao informacije o vašem poslovnom iskustvu. Izbjegavajte poveznice na privatne Facebook profile jer se privatni i poslovni odnosi ne bi trebali miješati. Svoju fotografiju možete priložiti, ali neka bude profesionalna.

Slanje životopisa s profesionalne e-adrese je poželjno. Predlažemo: ime.prezime@domena(.com/.hr)


Možda znanje nije moć, ali neznanje je sigurno nemoć
Obrnuto kronološki uz godinu, mjesec početka i kraja obrazovanja navedite povijest obrazovanja koja u životopisu počinje srednjom školom. Ne zaboravite pisati puni i ispravni naziv institucije, ali bez adrese. Specificirajte razinu znanja i smjer koji ste završili ili koji očekujete da ćete završiti. Navedite srodne tečajeve i seminare, ali ih odvojite u kategoriji Dodatno zbog preglednosti.

Na primjer: 
listopad, 2018. - danas       
Fakultet elektrotehnike i računarstva
Sveučilište u Zagrebu
Diplomski studij, smjer: Programsko inženjerstvo

Poslodavci cijene srodno iskustvo
Najbitnije je navesti ime poduzeća, poziciju rada i kratki opis zaduženja. Isticanjem stečenih vještina i znanja poslodavac će se upoznati s kvalitetama koje posjedujete. Navedite rad u udrugama, volonterskim organizacijama kao i demonstrature, ali nemojte pretjerivati. Ako zaista posjedujete vrijedno volontersko iskustvo koje zaslužuje isticanje u životopisu - izdvojite ga u posebnu kategoriju.

Na primjer:
srpanj, 2017. – kolovoz, 2018.   
Zemisikoder d.o.o.
Back-end developer 
(razvoj ideja za nove proizvode, dokumentiranje podataka, izvještavanje o podacima drugih timova, sudjelovanje u kontinuiranim edukacijama i treninzima, suradnja s članovima tima i drugih timova, pisanje čistog i funkcionalnog koda koji povećava korisničko iskustvo itd.)

Istaknite se vještinama
Pohvalite se ako posjedujete dodatne vještine, ali napravite selekciju. Poslodavcu je bitno da pronađe kandidate s ciljanim traženim vještinama. Najčešće se ističu strani jezici, računalne i društvene vještine te vozačka dozvola. Poznavanje stranih jezika opišite (vrlo dobro snalaženje u govoru i pismu) bez stupnjeva samoprocjene ili tablica. Za računalne vještine navedite točne programe i alate kojima se koristite.

Na primjer: Računalne vještine - Microsoft Office (Word, Excel i PowerPoint).

Prema potrebi u životopisu možete dodati nagrade, priznanja i potvrde o sudjelovanju na radionicama. Ali prvo definirajte interese kako biste ih mogli povezati sa zahtjevima poduzeća. Ako posjedujete preporuke navedite ih, ali neka budu dostupne na zahtjev.

Napišite životopis koristeći naše savjete, a ako studirate na FER-u pošaljite ga na provjeru na e-poštu: careers@fer.hr i pripremite se na vrijeme za ovogodišnji Job Fair jer se baza životopisa otvara već idući tjedan, a detalji stižu uskoro!

Ako želite pomoći svojim prijateljima, podijelite s njima ovu objavu na svojim društvenim mrežama sa službenim hashtagom #jobfair19.

Pratite našu internetsku stranicu, Facebook stranicu i Instagram profil za više informacija.


Studentski sajam poslova Job Fair održat će se 15. i 16. svibnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. #jobfair19 organiziraju FER, Centar karijera FER-a, Savez studenata FER-a (SS FER) i Klub studenata elektrotehnike (KSET).